Waarom ondergoed?

In Tanzania kwamen wij erachter dat veel jongeren het geld niet hebben om ondergoed te kopen. Er is ook een grote groep die het niet draagt wegens bijvoorbeeld religie/cultuur.

Ik hoor het je al vragen: Is het erg om dan geen ondergoed te dragen? In deze blog gaan we wat dieper in op de nadelen van het niet dragen van ondergoed. Er zijn eigenlijk drie belangrijke redenen waarom ondergoed zo belangrijk is. Deze zetten wij eerst op een rijtje en worden vervolgens nader toegelicht.

Het niet dragen van ondergoed kan…

  • Leiden tot infecties
  • Seksuele disfuncties veroorzaken
  • Sociale isolatie als gevolg hebben

Leiden tot infecties

In landen zoals Tanzania wordt er veel fysieke arbeid verricht. Dit kan komen doordat mensen bijvoorbeeld ver moeten lopen of omdat zij werkzaam zijn in een industrie waar fysiek werk aan bod komt. Dit fysiek werk zorgt vaak voor zweet. Wanneer er ergens bij het kruisgebied een klein wondje ontstaat kan het zweet zorgen voor infecties. Een onderbroek zorgt ervoor dat dit zweet opgenomen wordt en dus niet direcht in contact komt het wondje.

Seksuele disfuncties

Wanneer er geen ondergoed gedragen wordt schuurt de kruis langs stuggere delen van de broek. Dit effect van schuren kan de lichaamsdelen aantasten en beschadigen. Ondergoed is veelal veel zachter dan bijvoorbeeld een jeans. Het dragen van ondergoed zal er dus voor zorgen dat het effect van schuren een stuk minder wordt.

Sociale Isolatie

Het niet dragen van ondergoed kan ook sociale isolatie als gevolg hebben. Puberende jongens die geen ondergoed dragen kunnen zichzelf iets minder ‘veilig’ voelen. Vrouwen die geen ondergoed hebben kunnen tijdens de periode het moeilijk vinden om bijvoorbeeld te gaan werken.

Verder, is het ook ontzettend belangrijk dat ondergoed gewassen wordt. Mocht dat niet kunenn, kan het dragen van ondergoed juist zorgen dat het proces van infecties en disfuncties versneld wordt. Wanneer wij onderbroeken doneren in Tanzania, zorgen wij er altijd voor dat er ook een mogelijkheid is om deze te kunnen wassen.