De reis naar Tanzania

Het begon allemaal heel simpel. Vanuit onze middelbare school werd bekend dat er 25 leerlingen drie weken naar Tanzania zouden mogen gaan. Iedereen was natuurlijk enthousiast, maar toen er bekend werd dat er 50.000 euro moest worden opgehaald, haakte zo’n beetje de helft al af. Toen later iedereen erachter kwam dat de reis middenin de zomervakantie plaats zou vinden, haakte weer een grote hoeveelheid af.

Uiteindelijk bleven er 25 leerlingen over die samen met 4 docenten naar Tanzania zouden mogen gaan. Vanaf oktober 2014 tot juni 2015 werden er verschillende acties georganiseerd om die 50.000 euro op te halen. Van een paasmarkt, tot Expeditie Robinson op school tot een veiling. Uiteindelijk was het gelukt om als groep het geld bij elkaar te halen. In juli vertrokken we dan eindelijk naar Arusha, Tanzania.

In Tanzania bezochten wij vier verschillende scholen. Doel van de reis: om ‘cultuur’ uit te wisselen. Samen met scholieren uit Tanzania te discussieren over verschillende onderwerpen en samen tot oplossingen te komen. Ook werd er fysiek werk geleverd door bijvoorbeeld een klaslokaal te verven, of een volledig nieuwe schoolpand te bouwen.

Op bezoek bij een van deze scholen, gingen wij voetballen. Om dat te kunnen doen moesten wij eerst een voetbal ophalen in een van de slaapzalen van de Tanzaniaanse scholieren. Daar zagen wij toen een jongen douchen (met een emmer water) en vervolgens zijn broek aantrekken. Zonder onderbroek dus… dit was het eerste moment waarvan we dachten. Daar moet iets aan gedaan worden!